Sky of Hope / WO2- en Vliegeniersmuseum

Historische verenigingen Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren, Gemeenten West Betuwe, Culemborg en Buren, Ambassades van Nieuw Zeeland en Amerika, Fort Vuren

PlaatsVuren
Eigenaar Stichting EGVL
Stemmen 124
website terug naar overzicht

Het project Sky of Hope is een uitvloeisel van de herinneringsroute; een project van de Stichting EGVL in 2017 door de voormalige gemeente Lingewaal. Daar zijn de crashlocaties van neergestorte vliegtuigen middels een route en borden zichtbaar gemaakt. De persoonlijke spullen die (vaak) door de nabestaanden uit Polen, Amerika, Engeland en Nieuw Zeeland aan de EGVL werden gedoneerd hebben uiteindelijk gezorgd dat er een museum werd ingericht.

Met Sky of Hope wordt zichtbaar gemaakt waar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort; het is de bedoeling om het hele Rivierengebied in kaart te brengen. Het betreft niet alleen de omgekomen piloten maar ook diegene die het overleefd hebben, want ook zij hebben hun leven gewaagd! Het WO2- en Vliegeniersmuseum zal meegroeien, want alle persoonlijke spullen van de piloten en/of andere interessante attributen worden tentoongesteld. Zo wordt de luchtoorlog boven het Rivierengebied in kaart gebracht en voor iedereen zichtbaar waarbij de piloten middels de verhalen die verteld worden in het museum een gezicht krijgen.

Het museum is gevestigd in Fort Vuren; een bijzondere locatie voor dit bijzondere museum (en het geeft het lege fort ook een mooie bestemming). Sinds de opening van het museum in mei 2017 door mr. Pieter van Vollenhoven (waarbij ruim 60 nabestaanden uit Polen, Amerika, Engeland en Nieuw Zeeland aanwezig waren) is het museum, vanwege aangeboden spullen voor de collectie, uitgebreid met 2 extra ruimten en heeft het een bezoekersaantal van ongeveer 3.000 per seizoen. Het museum is open van 1 april tot 1 oktober en is in de wintermaanden in verband met vleermuizen in het fort gesloten.

Het museum wordt gerund door vrijwilligers, dit zijn o.a. suppoosten, schoonmaaksters, een technische dienst en begeleiders bij de bezoekles. Het museum draait op giften en subsidies. Voor Reizen in de Tijd kan er een bezoek worden gebracht door scholen aan het WO2- en Vliegeniersmuseum / Fort Vuren waar leerlingen van groep 8 de missie van een piloot volgen door het oplossen van vragen en het doen van opdrachten. Daarnaast worden er (fiets)excursies alsmede rondleidingen georganiseerd. Zo heeft bijvoorbeeld een groep Amerikaanse luchtmachtkadetten de herinneringsroute onlangs gefietst (met een bezoek aan het museum) en komt binnenkort de Ambassadeur van Nieuw Zeeland deze route fietsen. De voorzitter van het project/museum heeft o.a. in Nieuw Zeeland en Engeland (in musea) lezingen gegeven over het project Sky of Hope.

Kortom: in 2 jaar tijd is het museum flink gegroeid! Door het project Sky of Hope zal het verder groeien en komt er meer aandacht voor de luchtoorlog boven het Rivierengebied.Het project blijft groeien. Zo zijn we momenteel bezig met het verhaal van de gebr. Hoekstra uit Vuren die tijdens de oorlog onderdeel waren van de verzetsgroep Andre en o.a. als crossers vliegeniers in veiligheid brachten; dit sluit weer mooi aan bij het museum!

Wat doet Sky of Hope:
*locaties waar de vliegtuigen zijn neergekomen zichtbaar maken
*eventuele onderdelen van vliegtuigen die in de grond zitten lokaliseren en indien mogelijk opgraven
*nabestaanden van de piloten opsporen en contact met hen zoeken
*ooggetuigen van de vliegtuigcrashes opsporen en hen interviewen
*(persoonlijke) spullen en andere attributen tentoonstellen in het WO2- en Vliegeniersmuseum
*lezingen geven en het project nationaal en internationaal onder de aandacht brengen
En dit alles met een flinke groep enthousiaste vrijwilligers!