Indische en Molukse Zomer

Stichting Muhabbat, Stichting Indisch Herinneringscentrum, Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, Gemeente Apeldoorn en Apeldoornse instellingen: ACEC, Gigant, CODA.

PlaatsApeldoorn
Eigenaar Stichting Indisch Erfgoed
Stemmen 88
website terug naar overzicht

Vele Nederlanders hebben roots in Nederlands-Indië, dat kunnen Indische of Molukse roots zijn. Van 30 juni tot en met 14 juli 2019 organiseerden de Stichting Muhabbat en de Stichting Indisch Erfgoed de ‘Indische en Molukse Zomer’. Dat een Molukse en Indische organisatie samen een dergelijk initiatief hebben genomen, is nieuw binnen de Molukse en Indische gemeenschap.

Met de ‘Indische en Molukse Zomer’ werd een divers beeld gegeven van het materieel en immaterieel Indisch en Moluks erfgoed, en de invloed en het belang daarvan op het Nederlandse erfgoed, en het Gelders erfgoed in het bijzonder. Maar ook voor het beheer en behoud van de immateriële en materiële Nederlands-Indische koloniale nalatenschap op welk terrein dan ook (historisch, politiek, cultureel, literatuur, kunst).

Met de ‘Indische en Molukse Zomer’ werd vrijwel dagelijks overdag of ’s avonds uiteenlopende programma’s aangeboden, zoals tentoonstellingen, lezingen, voorlezen van en door de jeugd, Indische muziek, workshops, Indisch cabaret, Molukse muzikaal omlijste poëzie, Indische en Molukse films en theater.

In het programma was tevens aandacht voor de Indische en Molukse identiteit en op welke wijze deze identiteit verder leeft binnen de Nederlandse multiculturele samenleving en binnen de Gelderse samenleving in het bijzonder. Discussies tijdens de nazit leverden over en weer erkenning en instemming voor elkaars ideeën en creativiteit.

Via de papieren en digitale pers, diverse agenda’s en de sociale media werd bekendheid gegeven aan de ‘Indische en Molukse Zomer’. Dat resulteerde in de nodige belangstelling voor deze culturele activiteiten niet alleen van geïnteresseerden met een Indische en Molukse achtergrond maar ook van het Apeldooornse en Gelderse publiek